22 Aralık 2024
Malatya Son Dakika
İstanbul
Şiddetli yağmur
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Son Sayfa Dünya Esad devrildi, Suriye'de şimdi ne olacak?

Esad devrildi, Suriye'de şimdi ne olacak?

Suriye'deki protestolar Arap Baharı hareketinin bir parçası olarak başladı ve Esad'ın devrilmesini amaçlıyordu. Ancak diğer ülkelerdeki gibi hızlı bir değişim gerçekleşmedi ve ülke iç savaşa sürüklendi. Arap Baharı, otoriter liderlerin devrilmesine yol açtı ancak demokratikleşme süreci zor ilerledi. Şu anda Esad sonrası Suriye'de farklı gruplar arasında yaşanan güç mücadelesi devam ediyor ve yabancı güçlerin de etkisi büyük.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

2011 yılında Suriye'de başlayan protestolar, Arap Baharı'nın bir parçası olarak Beşar Esad'ı devirmeyi amaçladı. Ancak diğer Arap ülkelerindeki gibi hızlı bir değişim yaşanmadı ve Suriye iç savaşa sürüklendi.

Arap Baharı'nın Etkileri

Arap Baharı, Mısır, Libya, Tunus ve Yemen gibi ülkelerde otoriter liderleri devirmeyi başardı. Ancak, bu ülkelerde de demokratikleşme süreci istenildiği gibi ilerlemedi. Yeni liderlerin iktidara gelmesi demokrasi yerine baskıcı rejimlere yol açtı.

Suriye'deki Güç Mücadelesi

Suriye'de Esad sonrası dönem için farklı muhalif gruplar arasında bir güç mücadelesi yaşanıyor. İslamcı rejim karşıtı grup HTŞ, diğer muhalif gruplarla anlaşmak zorunda kalacak. Ülkenin farklı bölgelerinde farklı gruplar kontrol sağlamaya çalışıyor.

Yabancı Güçlerin Rolü

İran, Türkiye, Rusya ve ABD gibi yabancı güçler, Suriye'deki çatışmada farklı tarafları destekliyor. Bu durum, iç anlaşmazlıkların çözümünü zorlaştırarak savaşı uzatabilir.

Esad'ın eski generalleri ve güvenlik şeflerinin geleceği belirsizliğini koruyor. Bu isimler, Suriye'deki siyasi geçiş sürecinde belirleyici olabilir ve yeni bir güç mücadelesine yol açabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *